Slicing Pie verbetert de overlevingskansen van startups (Grunt Funds)

Als je een bedrijf start kunnen er honderden zaken misgaan. Maar als dat gebeurt is het zaak dat je mede-oprichters er net zo in zitten als jezelf. Een belangrijke reden waarom startups vroegtijdig ten onder gaan is doordat de oprichters het niet meer in elkaar zien zitten, en de verdeling van de aandelen is vaak een gevoelig onderwerp. Mike Moyer, docent aan Northwestern University in Chicago heeft dit aan den lijve ondervonden en heeft daar een methodiek voor bedacht die irritaties tussen oprichters sterk kan verminderen. Hoe Mike omgaat met de aandelen in een startup (Moyer noemt ze ‘Grunt Funds’) heeft hij beschreven in zijn boek, Slicing Pie: How to Fund Your Company without Funds. Het boekje is in begrijpelijk Engels geschreven bevat bijna 200 pagina’s. Je kunt het bestellen op Amazon UK. En in het Nederlands op Lulu.com.Slicing-Pie-Nederlands

Slicing Pie en Grunt Fund principes

In zijn boek beschrijft Moyer hoe je met het gevoelige onderwerp van de aandelenverhouding om moet gaan en een drietal principes komen daar duidelijk uit naar voren:

Een idee is niets waard zonder uitvoering

“If you remember nothing from this book, remember this: all pies, and therefore equity, are worth nothing when they are first created. Pies are essentially ideas and ideas are pretty much worthless in the beginning.” Goed nieuws en slecht nieuws dus; Heeft iemand hetzelfde idee, geen punt want pas door uitvoering krijgt het waarde. Heb je een geweldige idee? Tja, je moet hem dan nog wel zien uit te voeren.

Eerlijk duurt het langst

“When everyone feels that they are getting what they deserve, everyone can get along and move the business forward as a team.” Niets is demotiverender dan te moeten werken terwijl je niet eerlijk deelt in de vruchten van je werk. Een team houd je gemakkelijker bijelkaar als iedereen beloont wordt naar zijn of haar input.

Je kunt bijdragen aan de startup in allerlei vormen

“Time, Money, in the form of cash or cash equivalents, Supplies and equipment that enable the business, Relationships, Intellectual property.” Zodra een groot deel van de benodigde investering in een startup komt uit de input die de deelnemers leveren wordt de behoefte aan geld vele malen lager.

Op de site van Slicing Pie Nederland heb ik nog wat extra informatie over Slicing Pie en Grunt Funds gezet. Via die site is ook de Nederlandstalige versie van Mike Moyers boek te bestellen.

Deel mijn berichten:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp