Over mij

De korte versie:

  • Gepokt en gemazelde marketeer/trainer/coach
  • Honderden bedrijven geholpen hun marketing in te richten en aan te scherpen
  • Ruim 24 jaar zelfstandig ondernemer
  • Muziek-, boek-, kunst- en filmliefhebber, en enthousiast zeiler
  • Trots lid van de steeds exclusiever wordende club van Saab-rijders

De lange versie:

Mijn bijdrage begint bij het in perspectief brengen van de mogelijkheden die moderne marketingtechnieken bieden. Wat eerst een warboel aan informatie is: verkoopcijfers, klantgedrag, interne en externe ontwikkelingen, dik ik in tot een samenhangende analyse. Daarna wordt besloten in actie komen op basis van een helder en uitvoerbaar plan.

“Geen enkel plan overleeft contact met de vijand.” – Helmuth von Molkte

De oplossing van Von Molkte was om de strategie doorlopend aan te passen, er flexibel mee om te gaan. En zo zit ik er ook in. Maar daarvoor moet je de tijd nemen. Dus geloof ik niet in een project waarbij in een paar weken een strategie bedacht wordt voor de komende 5 jaar. Mocht dat nog enig nut hebben in een multinational, een zzp-er of MKB bedrijf is meer gebaat bij doorlopende aanpassingen na feedback uit de markt. Ik doe dus graag klankbordsessies met klanten, om in kaart te brengen welke opties er zijn, maar projecten duren bij mij altijd 12 maanden. En altijd op basis van Plan-Do-Check-Act.

Door frequent met mijn opdrachtgevers aan tafel te gaan, de situatie steeds weer te evalueren en daarna tegen minimale inspanning en kosten acties door te voeren kom je steeds een stukje verder. Als we na een jaar terugkijken lachen we over hoe dom we toen waren, en verbazen we ons over de enorme sprong vooruit die we samen gerealiseerd hebben. Dat betreft de ontwikkeling van je bedrijf en de financiële resultaten, maar niet in het minst hoe we als persoon in kennis, kunde en visie gegroeid zijn. Ik leer van elk project minstens zo veel als de klant.

disk3

“Be yourself, everybody else is already taken.” – Oscar Wilde

Tijdens mijn middelbare schooltijd, ik was een jaar of 15 dus het zal 1985 geweest zijn, moest ik bij de conrector komen. Ik vroeg me af wat ik allemaal gedaan kon hebben want ik was zeker geen modelleerling. Het bleek te gaan om een advertentie die ik had hangen op de mededelingenborden waarmee ik 5.25” diskettes met spelletjes verkocht aan medescholieren. Dat was niet de bedoeling werd me uitgelegd.
Dat moedigde mij alleen maar aan en bracht me aan het denken over alternatieve manieren om mijn afnemers te benaderen. Een klassiek marketingprobleem dus. En dat heeft me altijd gefascineerd. Hoe kom je onder de aandacht bij klanten?

Fast forward

Tijdens mijn studie International Marketing op de Hanzehogeschool in Groningen (IBS) begon ik al te werken als marktonderzoeker voor een van de grootste zuivelgrossiers in het land. Deze vrije rol beviel me goed en samen met twee partners heb ik daarop -in 1995- een reclamebureau opgericht en dat in 2000 weer verkocht. Daarna hielp ik ondernemers in mijn adviespraktijk en was medeoprichter van een industrieel onderhoudsbedrijf. In 6 jaar tijd hebben we dit bedrijf, met mij in de rol van commercieel directeur, uitgebouwd van 15 naar 120 medewerkers.

Back to the drawingboard: 2012

Vanaf dat jaar adviseer ik MKB bedrijven weer fulltime over hun marketing en communicatie. Het klassieke uurtje factuurtje beviel me niet meer en daarom ben ik gaan experimenteren. Daardoor ontdekte ik de mogelijkheden van de Vrije Adviseur en heb die methodiek over een periode van een jaar of twee naar een voor iedereen (die zelfstandig adviseur wil worden) toepasbaar businessmodel uitgewerkt.

Als zelfbenoemd Vrije Adviseur werk ik voor meerdere opdrachtgevers tegelijk, voor een vast tarief per maand, onafhankelijk van het aantal gewerkte uren. Meestal voor acht, negen of tien kleine of middelgrote ondernemingen tegelijk. Voor hen is het interessant om tegen een vast, behapbaar, tarief hun marketing een enorme slinger te geven. Zij hebben altijd hun eigen marketing manager onder handbereik en voor mij biedt dit model de regelmaat en onafhankelijkheid die een op tijd gebaseerd systeem niet heeft.

Mijn netwerk bestaat uit eersteklas communicatieprofessionals die het mogelijk maken dat ik mijn tijd optimaal kan inzetten. Dus werkend vanuit een heldere strategie stel ik samen met de opdrachtgever een plan op en voer dat uit of laat dat uitvoeren. Niets meer of minder. Mijn manier van werken is in de uitvoering heel ‘hands on’ met het oog ferm gericht op het meetbare resultaat. Het organiseren van complete projecten met meerdere disciplines zoals marktonderzoek, illustratie, fotografie en video, tekstschrijven, app-development e.d. behoort daarbij tot de mogelijkheden.

Klinkt druk, heb je ook een privé-leven? Hobbies?

Arjan Yspeert foto in Nailab

Jazeker! Ik woon met vrouw en dochter in Ommen, het groene hart van Overijssel en maak de omgeving onveilig op mijn vintage Puch bromfiets. Film, lezen en recenseren voor managementboek.nl, muziek, zeilen, lekker eten & drinken, allemaal goed.

Startende ondernemers hebben mijn sympathie en daarom ben ik marketing mentor voor startups bij Seedcamp in Londen, adviseer -op afstand- startups in Nairobi, ben met enige regelmaat coach bij Startupweekenden en was de afgelopen jaren marketingmentor bij het Startpunt Studentondernemers van Hogeschool Windesheim in Zwolle.

Meer informatie vind je op mijn LinkedIn profiel. Ik accepteer -praktisch- alle contactverzoeken!