Als je een goed restaurant zoekt, wie vraag je dan om een tip? De chef-kok van het restaurant? Of enkele vertrouwde vrienden die lekker eten ook belangrijk vinden? Dit laatste is precies wat een link is; een tip om ergens te gaan kijken waar het de moeite waard is. Daarom vindt Google links van andere sites naar de jouwe zo belangrijk, omdat het geen zelfpromotie is.
Introductie in linkbuilding
Dat linkbuilding een belangrijk onderdeel is voor de promotie van je website is de meeste mensen inmiddels wel bekend. Maar over het bouwen van links bestaat nog veel onduidelijkheid. Daarom hier een kort artikel over de kern van linkbuilding.
Wat is het nut van een link?
Een link naar een pagina op jouw site heeft een viertal positieve effecten:
- Het verhoogt de waarde van van de ontvangende pagina die daardoor beter scoort in de zoekmachines.
- Het verhoogt de waarde van alle pagina’s in het ontvangende domein een klein beetje.
- De tekst in de link vertelt de zoekmachine iets over het thema van de site waar de link naar verwijst, en meer specifiek naar de pagina waarnaar de link verwijst.
- Mensen klikken op de links, dit levert direct verkeer naar de site op dus.
Hoe ziet een goede link er eigenlijk uit?
- De beste links komen op zichzelf al van sterke pagina’s af (‘sterk’ kan hier zijn pagina’s met veel traffic, of heel relevant voor het onderwerp, of simpelweg met een hoge ranking).
- De link leidt naar een pagina op jouw site die in hoge mate correspondeert met de uitgaande pagina en de linktekst, oftewel de ‘anchortext’.
- Als je meerdere pagina’s hebt die relevant zijn voor de link, welke van die pagina’s levert dan het meeste op?
- Welke van die pagina’s heeft het meeste nut voor de bezoeker die op die link klikt?
Deze laatste overweging is interessant omdat een link op een goede pagina heel ander verkeer levert dan een klik op een Google resultaat. Iemand die de Libelle site bezoekt en daar op een link klikt naar jouw site heeft meestal een duidelijk profiel (vrouw, moeder, huiselijk, volwassen, Nederlands(talig)) vergeleken met traffic dat via Google komt want dat kan iedereen zijn. Zorg ervoor dat je gebruik maakt van dit gegeven en dat je landingpage goed in de smaak valt bij de ‘Libelle bezoekster’.
Hoe weet je of een link op een pagina een sterke link zal zijn?
Stel je voor dat je een pagina maakt waar mensen babyschoentjes kunnen bestellen. Dan wil je het liefst links vanaf pagina’s die nu al hoog scoren in Google op het keyword ‘babyschoentjes’. Vul die term dus in op Google en probeer links te krijgen op pagina’s die voorkomen in de eerste 50 resultaten.
Hoe zorg je voor een goede linktekst (anchortext)?
Met de pagina in gedachten waarnaar de link gaat verwijzen, de landingpage, verzin je een goede linktekst:
- Gaat de landingpage over babyschommels, zorg dan dat het woord ‘babyschommel’ in de tekst zit. Of ‘veilige babyschommel’ of ‘design babyschommel’, enzovoort. De tekst correspondeert dan goed met de landingpage.
- Probeer de tekst te voorzien van een ‘call to action’; bijvoorbeeld ‘alle babyschommels in Nederland’, ‘klik hier voor babyschommels’, ‘klik voor de top 10 babyschommels’.
Varieer de linkteksten enigszins. Als alle links naar jouw site dezelfde tekst hebben zullen ze niet hoog scoren op relevantie en mogelijk zelfs lijken op het gedrag van spammers. Doe je aan actief links bouwen, varieer dan naar aanleiding van de thematiek op de verwijzende site en de ontvangende pagina.