Geen budget om te adverteren? Gebruik PR.

Klassiek adverteren is duur.

1 pagina A4 in een gemiddeld vaktijdschrift kost je zo een paar duizend euro.

De belangrijkste redenen waarom multinationals dat wel doen is (1) imponeergedrag zodat ze gezien worden als marktleiders en (2) ze hebben haast om kennis over een bepaald product, dienst of bedrijfsonderdeel te verspreiden. PR Siemens advertentie

Je ziet advertising dan ook vaak ingezet worden bij introducties van het een of het ander. Het doel: snel een groot publiek bereiken, of in marketingtaal: bereik creëren.

Advertentieverkopers maken gebruik van dit effect; als grote bedrijven zo adverteren móet het wel goed zijn voor jouw kleine MKB bedrijf. Want ze zijn niet voor niets zo groot.

Het een heeft echter niets met het ander te maken. Adverteren voor een MKB bedrijf is in het algemeen nutteloos. Je kunt nooit dezelfde mediadruk opbouwen die Shell, Siemens, en Samsung gebruiken om olie, hightech services en hardware te verkopen.

Heeft adverteren dan nooit zin voor een MKB bedrijf?

Integendeel, adverteren kan in bepaalde situaties, in specifieke markt-omstandigheden, een uitstekend idee zijn. Maar klakkeloos de corporates navolgen heeft geen zin. Het rendement is nul, en je portemonnee raakt snel leeg.

Maar wat doe je dan als je een groot publiek wil bereiken, en je hebt weinig of geen geld? Dan is PR een prima optie.

Onder PR, public relations, vallen veel verschillende middelen die allemaal ten doel hebben kosteloos in de media te komen. Het extra voordeel van PR ten opzichte van reclame is dat een redactioneel stuk in een blad, een interview op de radio, of een item in een tv programma door de ontvanger niet gauw herkent wordt als commerciële beïnvloeding. Mijn vader (toch van een andere generatie) zou zeggen, “de boodschap gaat erin als Piet in Griet”. Dus je slaat drie vliegen in 1 klap, veel mensen horen je boodschap, de acceptatiegraad is hoog, en het kost niet de hoofdprijs.

Wat kun je zoal doen in PR-land?

 • het houden van een persconferentie
 • bellen met een journalist voor directe beïnvloeding
 • lobby’en
 • aanleveren teksten en inhoud voor speeches van opinieleiders
 • een bekende persoon vragen om jouw merk uit te dragen
 • inhaken op actueel nieuws
 • het publiceren van een onderzoeksrapport
 • het versturen van het aloude persbericht
 • enzovoort

Je zult zien dat succesvolle marketeers vaak hun goede resultaten bereiken met PR. Vaak hebben zij een netwerk binnen een bepaalde industrie of aandachtsgebied wat hun interessant maakt voor opdrachtgevers. Op een ander terrein zouden ze veel minder goed uit de voeten kunnen.

PR inhaker reisbureauEen MKB-er heeft hier in zoverre wat aan dat PR ook de kunst van de ‘spin’ is. Een slimme inhaker op een bepaald fenomeen of actualiteit kan enorme effecten teweeg brengen. Zie de simpele inhaker van een reisbureau na een sneeuwbui.

Maar als je nou niet zo bedreven bent in het verzinnen van berichten die voor redacties van de media interessant zijn dan is er altijd nog het persbericht. Als jij een item hebt met enige nieuwswaarde, dan is het de moeite waard om er een persbericht aan te wagen.

Een persbericht, is dat niet ouderwets? Werkt dat nog?

Ja, een persbericht werkt nog steeds. Al worden redacties overspoelt met berichten, het is hun taak daar de kersen uit te pikken. En dat doen ze ook.

Het is dus zaak om je bericht er als een kers uit te laten zien. Dat is een lastige voor de MKB-er als hij/zij er geen ervaring mee heeft. En als je het niet vaak doet heeft persbericht best wat haken en ogen:

 • het opstellen van de tekst
 • het regelen van visueel materiaal
 • het verzamelen van de juiste gegevens van journalisten en media in een bestand
 • het verzenden; digitaal of (old school!) analoog
 • het vinden van geplaatste artikelen
 • het opvolgen van reactie van de ontvangers

Toch is het allemaal nodig als je in de media terecht wil komen. Succes is nooit verzekerd, dat ligt sterk aan het onderwerp, logisch. Maar je kunt de kans op succes wel maximaliseren. Tijdens een perscampagne heb ik eens voor €60.000 aan waarde gegenereerd voor een MKB bedrijf. Hun product was spot on, en de persberichten ook. Kassa!

Maak PR gemakkelijk met YA!’s persbericht service

Stel je voor: samen met mij stel je het persbericht op en we selecteren passende -voor redacties onweerstaanbare- plaatjes. Ik doe dan de rest. Ik selecteer de juiste ontvangers in mijn up-to-the-minute database met meer dan 10.000 media, blogs en journalisten. Daarna verzend ik het bericht en volg de reacties en plaatsingen. Reacties van journalisten voor meer informatie gaan via mij naar jou, evenals verzoeken om interviews.

In het marketing abonnement is deze service inbegrepen. Heb je interesse om de service los af te nemen dan kan dat ook vanaf €500.

Een persbericht is een goede investering

Reken voor elk geplaatst artikel eens een gemiddeld advertentietarief van -inderdaad- €500, dan heb je de kosten er bij de eerste plaatsing al uit. Mail me vrijblijvend om de mogelijkheden te bespreken, succes verzekerd!

Deel mijn berichten:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp