De essentie van…. Free Publicity

De essentie van…. Free Publicity

Als marketeer of ondernemer wil je altijd dat jouw boodschap een zo groot mogelijk deel van je doelgroep bereikt. Dus gebruik je media die een groot ‘bereik’ hebben, die worden gelezen of gevolgd door zo veel mogelijk mensen.

 

Massamedia zijn onbetaalbaar voor MKB

Het probleem met media die een groot bereik hebben is dat zij daarom veel geld in rekening kunnen brengen bij bedrijven die willen adverteren naar hun volgers.

Massamedia zoals kranten, radio en tv, en buitenreclame, zijn daarom meestal onbetaalbaar voor kleine ondernemers. Ervaren marketeers denken in zo’n situatie meteen aan het alternatief voor betaalde advertenties: free publicity.

Free publicity is het zodanig belichten van je boodschap dat het (praktisch) nieuws wordt. Het massamedium zal daardoor de neiging hebben de boodschap gratis mee te nemen als nieuwsbericht in plaats van een advertentie. In media-taal heet zo’n bericht dan ‘redactioneel’.

Denk dus na hoe je jouw boodschap kunt verpakken tot een nieuwsbericht en stuur deze dan als persbericht naar de media die gelezen wordt door jouw doelgroep.

Het helpt als je een of twee van de volgende invalshoeken gebruikt:

  • actualiteit, haak in op issues die op dat moment het nieuws domineren
  • conflict, denk schoolplein: een ruzie leidt altijd tot publiek
  • human interest: mensen lezen/horen graag over mensen (geluk/tragiek/helden etc)

Zorg er dus altijd voor dat de boodschap intrigeert.

 

Mijn beste persbericht ooit…

omapost persberichtHet best presterende persbericht dat ik ooit heb verzonden betrof een digitale kaartjesservice om foto’s van je telefoon met de gewone post naar je oma te sturen. Je kon ook kaartjes naar andere, eenzame oma’s sturen en de kop van het bericht werd: “Adopteer een oma met Omapost”. Het web stond er in no-time vol mee.

Een persbericht is dus een vorm van free publicity. Andere vormen zijn: het houden van een persconferentie, direct spreken met een journalist, media uitnodigen op je bedrijf. (Zie ook de onderstreepte items aan de binnenzijde van deze handout.)

 

 

Verzin iets wat interessant is voor de consument van het medium in kwestie

De truc is om iets te verzinnen dat aansprekend is voor een medium om gratis te plaatsen: introductie van een nieuw product, een bedrijfsovername, de bouw van een nieuw pand, een grote investering, maar ook grappige acties zoals het verzinnen van een gekke prijsvraag of het doen van een recordpoging.

 

Doe-tip voor persberichten:

  1. Stel een lijst op met email adressen van de media die door jouw doelgroep worden gelezen of bekeken
  2. Zet die lijst in MailChimp, en noem hem ‘perslijst’
  3. Schrijf interessante en actuele persberichten inclusief plaatjes, achtergrond- en contactinformatie
  4. Mail de berichten naar je perslijst volgens de ‘Wat, Waar, Wanneer, Door Wie & Waarom methode’

Deel mijn berichten:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp