Is je website een Doornroosje? Kus haar wakker!

Er zijn veel bedrijven met echt goede websites: fraaie prinsesjes. Top, goed bezig! Toch zijn er meer bedrijven die hun prinses in slaap hebben laten sukkelen. Geen tijd, te snel tevreden of geen zin in ‘dat gedoe’. Dan wordt het tijd om, zoals communicatie expert Jos Kemps zegt “je website wakker te kussen!”

Met tien makkelijke stappen kan je website weer een vaste bron van klanten worden:

  1. On-site SEO

DoornroosjeWaarschijnlijk staat er de nodige content op je website, maar de helft is niet geoptimaliseerd en dus niet goed vindbaar op Google. Of misschien word je wel op de verkeerde zoektermen gevonden. Zonde! Door kleine aanpassingen vinden je klanten je wél met gemak. Vraag iemand er bij die ervaring heeft met SEO en laat hem een update doen. De kosten blijven beperkt tot een eenmalige actie en je hebt er heel lang plezier van. Laat je SEO mannetje elk half jaar een update doen.

  1. Content en externe links

Een doodgebloede blog? Logisch, je bent waarschijnlijk druk en schrijven is ook helemaal niet waar je voor in de wieg bent gelegd. Maar het is wel een gemiste kans. Door waardevolle artikelen te schrijven krijg je interactie en belangrijker nog: externe links naar jouw site. Mensen vinden je nieuwe blogpost belangrijk en plaatsen hem door op hun eigen website of timeline. Door jouw stempel te drukken op de online wereld kom je niet alleen hoger in Google, maar krijg je ook gratis reclame.

  1. Maak een Webcommercial

Wie heeft er tijd om een hele lap tekst te lezen? Een klein filmpje zegt meer dan 1.000 woorden. Met tools als Powtoon of Wideo heb je niet eens een camera nodig of verstand van monteren. Geen lange verhalen, maar kort, krachtig en creatief je verhaal doen.

  1. Design & referenties: verbeter je geloofwaardigheid

Kijk eens serieus naar je bedrijfsnaam of logo. Is het wel wat je nu wilt uitstralen? Of was het destijds leuk, maar is het allang niet meer wat je nu bent. Een goede naam, huisstijl en dus ook logo bepaalt voor nieuwkomers of ze zaken willen doen of niet. Vergeet ook niet om referenties op je site te zetten. Wie doen er nu al zaken met jou? Een paar goede logo’s van (liefst bekende) klanten wekken veel vertrouwen.

  1. Interactie: installeer een chatbox

Te weinig interactie met je bezoekers? Een chatbox maakt het laagdrempelig om vragen te stellen over je product of dienst. Zo gauw als zij een vraag stellen via de chatbox kun jij de potentiële klant op persoonlijke wijze te woord staan. (En je hoeft echt niet speciaal iemand in te huren, want zoveel werk is het niet.) Tik ‘chatbox software’ in op Google en je hebt meer dan genoeg keuze.

  1. Conversie: verstandig gebruik van een pop-up

Een pop-up vervelend? Niet als je het goed doet. Roep de bezoeker op om je nieuwsbrief te lezen of vraag aandacht voor je nieuwe product. Als je het niet irritant doet, is een pop-up goud waard. Voor WordPress sites is Optin Monster een hele fraaie (die ook heel vriendelijke pop-up systemen heeft).

  1. Leer van je bezoeker: doe micro-surveys

Je hebt feedback nodig om te weten wat je klanten willen. Vraag erom. Een aantal interviews of een enquete kan je nieuwe inzichten geven. Relatief weinig werk voor veel informatie en misschien wel dé omslag voor je bedrijf. Check bijvoorbeeld Qeryz.

  1. Conversie: beloon de prospect voor zijn mailadres

De meeste websites hebben tegenwoordig een formulier om je in te schrijven voor een nieuwsbrief maar wie vult dat nu uit eigen beweging in? Terwijl email nieuwsbrieven ironisch genoeg wel heel goed worden gelezen. Een kip en ei verhaal dus. Twee tips hier: noem je nieuwsbrief vooral geen NIEUWSBRIEF, maar verzin een andere creatieve verwoording. Bijvoorbeeld ‘ReceptenRadar’, ‘Fiscale Tipgever’ of ‘Rooksignalen uit de Industrie’, kortom; verzin iets. Tip twee: beloon de inschrijving met iets leuks: een korting op de eerste bestelling, een digitaal kadootje, 10 minuten telefonisch advies, enzovoort.

  1. Traffic: Creëer bereik door middel van social media posts

Behoeft dit uitleg? Als je nu nog gelooft dat social media niet belangrijk is, dan ben je hopeloos verloren. Je klanten zitten op Facebook, Twitter en LinkedIn. Doe er wat mee! Laat je zien. Door aanwezig te zijn zorg je ervoor dat je klanten het eerst aan jou denken als ze iemand nodig hebben. Je krijgt geen vriendinnetje door aan de bar te zitten, beweeg je dus op de dansvloer.

  1. Verbeteren: laat anderen je site becommentariëren

Vraag feedback van mensen die geen relatie met je hebben, die ongezouten hun mening geven. Alleen zo weet je of je op de goede weg bent. Check bijvoorbeeld Blink Reviews.

Dus, beste prins, kies uit bovenstaande maatregelen de 5 die je het meest aanspreken en kus wakker die prinses!

Deel mijn berichten:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp