Tijdens een workshop over internet marketing deze week kwam het onderwerp Content Marketing weer naar voren. Het principe van content marketing is niet bijster ingewikkeld:
Bedenk en schrijf, spreek, film of teken inhoud die jouw doelgroep interessant vindt en publiceer dit op je website of blog. Deze content wordt door de zoekmachines vanzelf geïndexeerd en jij wordt daarmee vindbaar voor je potentiële klanten.
Stel: de content die jij gemaakt hebt is een artikel op je blog. Als volgende stap kun je deze blogpost gaan uitzetten in de verschillende kanalen om extra publiek (bereik) te vinden. Dus zet hem door naar Facebook, LinkedIn, Twitter, Tumbler, Dig, Reddit, enzovoort.
Dan kun je nog een stap verder gaan: als de link naar de post bijvoorbeeld goed op Facebook staat (met leuk plaatje er bij natuurlijk) dan kun je voor een Euro of tien, twintig, de post doorzetten naar andere Facebook gebruikers. Facebook noemt dit ‘boosten’. De resultaten daarvan zijn vaak verrassend: clicks naar je website waar de content staat, likes, en soms shares. Prima dus.
De finale stap in Content Marketing is recycling. Bundel 12 posts van het afgelopen jaar in een e-book, schrijf een heldere inleiding en zet dit e-book weer uit op je site, in de social media, boost hem hier en daar, en je doelgroepen kunnen weer kennis nemen van jouw belevenissen en informatie.
De vraag die aan de orde kwam tijdens de workshop kwam van een architecte die meteen al zin had om de principes van content marketing in werking te stellen. Haar probleem was echter; hoe vaak moet je deze content cyclus doen? Post je dagelijks, wekelijks, of wellicht per maand? Het antwoord is lastiger dan de vraag in dit geval want het hangt natuurlijk af van ieders eigen situatie, doelgroep, boodschap, de actualiteit, concurrentiegedrag etc. etc.
Toch vond ik op het web een aardig schema met een handreiking voor de frequentie per soort boodschap:
Uiteindelijk zul je je posting inhoud en frequentie een beetje willen sturen, dus maak een schema van 52 weken waarmee jouw community manager (als je die hebt) inzicht krijgt in wat er van hem of haar wordt verwacht. Oh, heb je die niet? Tja, dan zul je zelf de handen uit de mouwen moeten steken. Gelukkig zijn er handige tools zoals Sproutsocial en Bufferapp die het je daarbij gemakkelijk maken.
Om de content marketing cycle qua feedback rond te maken kun je gebruik maken van meetinstrumenten zoals Lipperhey, MOZ of mijn Webmarketing Dashboard.
Hoe dan ook, veel succes en vooral ook plezier met het maken van content!