Je LinkedIn profiel is je visitekaartje op internet. Het is een samenvatting van opleidingen en werkervaring en persoonlijke interesses. Niets meer of minder dan je persoonlijke uithangbord en dus geen plek om heel bescheiden te zijn, maar ook niet voor onwaarheden of overdrijvingen.
LinkedIn wordt gebruikt door iedereen die meer wil weten over anderen (personeelsmanagers, headhunters, toelatingscomissies, secretaresses, noem maar op) en de deur voor je open of dicht kunnen doen. Zaak dus om je profiel met aandacht neer te zetten. Want als het tijdens de sollicitatie gaat tussen jou en nog 1 ander, dan kan je LinkedIn profiel de doorslag geven…
1. Schrijf een pakkende en informatieve profile headline (koptekst)
Met welke kopregel zou jij in de Telegraaf willen staan? Schrijf die tekst! De kopregel moet vertellen hoe men je moet zien, liefst op een memorabele manier. Je kunt er ook belangrijke boodschappen in kwijt: ‘Cum laude afgestudeerd in de rechten, zoekt positie bij advocatenkantoor in Amsterdam’ valt bijvoorbeeld meer op bij de recruiters dan ‘Jurist in opleiding’. Nb. je mag je LinkedIn profiel wijzigen zoveel je wilt, maak van deze dynamiek gebruik.
2. Zorg voor een passende profiel foto
LinkedIn is geen Hyves. Hoe schattig je puppy ook is, en hoe leuk ook die cartoon die je op vakantie van jezelf hebt laten tekenen, weersta de verleiding grappig te doen en maak er een scherpe en persoonlijke foto van. Saai is prima maar een beetje persoonlijkheid in de foto is nooit weg.
3. Laat je opleiding goed uit de verf komen
In Nederland heeft men de neiging om weinig aandacht te schenken aan je opleiding en te focussen op werkervaring. Maar je studietijd is een vormende periode geweest waarvan je de effecten nog lang zult meenemen in je werkzame bestaan. Personeelsmanagers weten dit en vinden dit interessante informatie. Zet je opleiding dus in het zonnetje (ook een goede cijferlijst -mits droog gebracht- mag best) en vermeldt stages, projecten, studentenvereniging, activisme & vrijwilligerswerk, enzovoort.
4. Schrijf een sterke ‘summary’ (samenvatting) tekst
De summary is de samenvatting van je totale LinkedIn profiel. Schrijf hier een leesbaar verhaal dat je hele hebben en houden samenvat indien iemand niet meer dan 5 zinnen over jou tot zich zou nemen. Kijk nog eens naar je sterkste sollicitatiebrieven, welke alinea’s waren krachtig en kun je hier weer gebruiken? Je mag hier trouwens best puntsgewijs zaken opnoemen.
5. Vul je ‘skills’ met keywords
Kijk bij anderen in jouw beroepsveld. Welke keywords zijn belangrijk en zullen door headhunters, prospects en anderen bij zoekopdrachten gebruikt worden? Neem ze op in je lijst van vaardigheden.
6. Publiceer wekelijkse updates
Op jouw homepage op LinkedIn verschijnen de laatste berichten en mutaties binnen jouw LinkedIn contacten. Omgekeerd: als jij dus een status update doet, of je profiel wijzigt, of een boek opneemt in je boekenlijst enzovoort, dan komt dit in beeld bij de anderen. Gebruik dit om in zicht te bijven en om je professionaliteit te bevestigen.
7. Toon je lidmaatschappen en netwerken
Een mooie manier om met anderen in contact te komen en om duidelijk te maken waar je interesses liggen is het tonen van je lidmaatschappen (groups). Kies er een aantal relevante uit (opleidingsinstituut, beroepsvereniging, hobbies) en volg die een tijdje. Breidt uit naar behoefte.
8. Regel aanbevelingen
Net zoals links voor Google een betrouwbaarder manier zijn om te zien of een site populair is dan de informatie op de website zelf, zijn referenties een geloofwaardige manier om te tonen dat je wat in je mars hebt. 1 referentie per baan/opleiding is een mooi uitgangspunt. Overdrijf het niet, en zorg voor inhoudelijke referenties. Dus niet ‘komt altijd op tijd’ maar ‘bouwde het klantenbestand uit van 24 naar 60 opdrachtgevers in 2 jaar tijd’.
9. Claim je eigen LinkedIn URL
LinkedIn geeft je een random URL voor je profiel, maar dit kun je zelf wijzigen. Het moet er uiteindelijk zo uitzien: http://nl.linkedin.com/in/yspeert (idee: neem een mooi keyword op in deze url).
10. Maak de nodige links aan die je werk tonen, en gebruik de LinkedIn apps
Zie LinkedIn als een soort extra website naast je gewone website. Ook in LinkedIn kun je links kwijt naar je werk en andere informatiebronnen waar jouw resultaten te zien zijn. Maak hiervan gebruik. Verder kun je de LinkedIn apps gebruiken om extra informatie over jezelf te tonen zoals de Amazon Reading List bijvoorbeeld.
Met bovenstaande punten kom je een heel eind op LinkedIn. Hier nog een paar extra tips:
– LinkedIn helpt je met een indicatie hoever je bent met de completering van je profiel, gebruik dit om het beeld rond te maken.
– Moet je een betaald LinkedIn account nemen? Niet perse, het is handig want je krijgt meer resultaten tijdens searches en je kunt mensen buiten je netwerk rechtstreeks mailtjes sturen (elke maand een x aantal). Verder zijn er nog een paar voordelen, check dit en of ze passen bij jouw LinkedIn strategie.
– De werkelijke kracht van LinkedIn? Die zit in de tweede linie van relaties. Mijn 554 directe contacten leiden tot 11.749 contacten in de tweede lijn! Je eigen contacten zijn de poortwachters naar die grote groep erbuiten, zij kunnen je helpen dit essentiële contact te leggen.
Bron: LinkedIn, vertaling en bewerking A. Yspeert